2015. augusztus 17., hétfő

Mikor nevezünk igényesnek egy blogot?

Sziasztok!
Sajnálatos módon, már elég régen volt, amikor a legelső cikket publikáltam, még valamikor július közepén, ezért most hoztam nektek még egyet. Igazából ez a cikk egy álmatlanul, forgolódással töltött éjszaka eredménye, úgyhogy boldogan jelentem ki: az alváshiánynak is vannak pozitív oldalai. Nem is húznám tovább a szót.

Remélem hasznos lesz számotokra,




Rengeteg blog terjeng manapság az interneten, amiket ízlésünk szerint jónak vagy rossznak címkézünk. A jó egy eléggé relatív fogalom, elvégre ami szerintünk nem jó, másnak igen is tetszhet. Akármilyen meglepő is. Viszont olyan blogot is tarthatunk igényesnek, aminek története nem nyerte el a tetszésünket. De mitől is lesz igényes egy blog?
Rendszerint a legelső dolog amivel egy blogban találkozunk, az a cím. Lehet az magyar, angol vagy akár német is. Meg kell jegyeznem, az utóbbival Dorothy blogja óta egyre többször találkozom. Számomra igazából teljesen mindegy milyen nyelvű címet kapott, bár én az angolt és a magyart szeretem, elvégre egy némettel vagy franciával nem igazán tudok mit kezdeni, nem beszélem a nyelvet. Belőlem egy blog már akkor negatív érzést vált ki, ha egy igen gyakori címet kapott. Gondolok itt az xy naplója, half a heart, stb nevekre. Ez alapjában véve még nem jelenti azt, hogy nem olvasok bele vagy, hogy az adott blog nem igényes, csak nekem már van egy előítéletem. Leginkább igénytelen címnek nem a sablonosakat gondolom, hanem például az idegen nyelven írt, mondatszerkezetileg helyteleneket. Miért ír valaki angol címet, ha nem beszéli a nyelvet? Kérdezem én. Később mindenképpen hozok nektek egy cikket a blog címekről.
Tehát ha a cím mondatszerkezetileg helyes, helyesírási hibáktól mentes, akkor igényesnek nevezhető. A blog átment a legelső elemzésen, elérte, hogy meg szeretnénk nyitni. Amit ilyenkor először meglátunk, az a blog kinézete. Ezt én akkor nevezem igényesnek, mikor a készítője nem csak kiválasztotta a Simple sablont és össze dobált pár képet fejléc címen. Az ízlésünk ilyen téren is különbözik, azt azonban mindenki meg tudja állapítani, hogy foglalkoztak-e az adott blog kinézetével, avagy sem. Ha passzolnak a színek, a szerkesztett képek (könyvborító, fejléc) szépen van elkészítve, a szükséges modulok vannak kitéve, szépek, olvashatóak a betűtípusok, akkor az a blog igényes, mivel foglalkoztak vele. Természetesen vannak olyanok, akik nem valami jók a design készítésben, nekik mindenképpen ajánlom, hogy rendeljenek egy design blogtól, elvégre rengetegen vannak, akik szívesen segítenek.
Gratulálunk, átment a design-teszten, eddig igényesnek gondoljuk. Jöhet a fülszöveg és a történet. Már a fülszöveg árulkodik az író stílusáról. Ha ebben van helyesírási hiba vagy a mondat szerkezete hibás, akkor az olvasó egyből úgy gondolja, hogy az egész történet ilyen, így rákattint arra a bizonyos piros ikszre. Egy iromány, legyen az fülszöveg, prológus vagy történet, akkor nevezhető igényesnek, ha nem tőmondatokból áll, hanem kötőszavakkal ellátott, vesszőkkel tagolt, összetett mondatokból. Emellett fontos ugyebár, hogy nyelvtanilag helyes legyen. Ha egy szöveg összeszedett, megfelelően tagolt, könnyen értelmezhető, igényesnek nevezzük. Csak szerintem hangzott úgy ez a mondat, mintha egy matek órán felelnék egy síkidom vagy test meghatározásából?
Összességében: ha egy történet nem is nyerte el a tetszésedet, attól még nevezhetjük jónak és/vagy igényesnek, ha a fent említett tételek teljesülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése