2015. augusztus 14., péntek

Kritika #7 - Novels


Halihó!
Életemben először egy novellás blogot is kritizálhattam. Különleges élmény volt.

blog: (x)


Helyesírás:
Kissé bajos. Rengeteg az elírás, van, hogy kimarad egy-egy betű. A vesszőket oda is kiteszed, ahova nem kellene, ahova pedig szükséges lenne, előfordult, hogy kimaradt.
„Valami fontos dolog lehetett, ha korán reggel, így beszél.” helyett „Valami fontos dolog lehetett, ha korán reggel így beszélt.”
Olyan is volt, hogy a „még” szó helyett „meg”et használtál. A párbeszédek helyesírásával is van probléma.
Ha valaki a mondat után valahogyan csinált valamit, vagy csak szimplán valamit csinált, akkor a kötőjel után nem írunk pontot. Például:
« - Hidd el, nem olyan nehéz.- válaszolt, majd megpuszilta barátját” helyesen így néz ki: - Hidd el, nem olyan nehéz - válaszolt, majd megpuszilta barátját.
Erre figyelj oda.
Végre valaki, aki használja ráadásul jó helyen a felkiáltójelet! De tényleg, az ilyen bloggerek kihalófélben vannak, szóval ez egy kellemes meglepetés volt.
10/5.

Történetvezetés:
Ügyesen végigvezeted a szálakat és jól le is zárod az egyes novellákat. Néhánynál azonban a realitás megkérdőjelezhető. Ezt betudhatjuk a tapasztalat hiányának, gondolok itt például az óvónősre. Egy élethelyzetben egy idegen apuka nem viszi haza az óvónőt, akivel most találkozott először. Esetleg nézhetnél a novellád témájához kapcsolódó filmeket, olvass ilyen könyvet vagy a környezetedben élő, a témában képben lévő emberektől is kérdezhetsz.
A fogalmazásod gördülékeny, így kellemes olvasni. Nem csak egymás mellé pakolt tőmondatok, hanem hosszúak és összetettek.
10/8.

Karakterek:
A novelláidban a karakterek személyiségét remekül ábrázolod, kidolgozottak. Bár csak pár oldalon keresztül szerepelnek mégis úgy érzem, mintha egy egész regényt olvastam volna. Szép munka.
5/5.

Ha javítasz a helyesíráson és kiküszöbölöd az apróbb hiányosságokat, akkor egy nagyon remek blogot tudhatsz majd magadénak! Remélem nem bántottalak meg!

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése