2015. október 3., szombat

Elengedhetetlen modulok és azok sorrendje

 Mint azt már sokan tapasztaltuk, a kritikákban előszeretettel emlegetik a blogon lévő modulok sorrendjét, na meg persze azt is, hogy milyen modulok szerepelnek. 
 Mára már kialakult egy elfogadott sorrend, amitől nem ajánlott eltérni, ugyanis a kritikusok nagy része (többek között én is), megemlíti, hogy ez így nem jó. Ez pedig azért van, mert ha rossz a sorrend, és nincs semmi rendszeresség a dologban, akkor elég nehezen lehet megtalálni bármit is.
 Ebben a cikkben pár tippet szeretnék adni nektek, hogyan is adhatunk némi segítséget egy olvasónak a blogon való tájékozódás során. 
 Először is tisztázzuk, hogy mely modulokra miért is van szükség.

 Kezdjük a menüvel. Ez az a modul, melyben elnavigálhatunk a különböző menüpontokba. És én itt most ki is térnék ezekre. Milyen menüpontokat kell tartalmaznia egy navigáció modulnak?  Manapság, szinte már alap dolognak tekinthető, hogy legyen egy Szereplők oldalunk, amelyben felsoroljuk történetünk főbb karaktereit. Ebbe az oldalba szokták kitenni a rendezett képeket.
 Többségében viszont nem csak egy kép és a karakterek neve szerepel, hanem egy rövid leírás. Valakinél a belső tulajdonságai, másoknál a külsejéről egy kis leírás. Utóbbihoz hozzáfűzve, egyszer egy bloggerina valahol lefirkantott egy mondatot, hogy szerinte ha valakinek külön modul kell ahhoz, hogy ismertessen egy szereplőt, az valószínűleg nem ismeri a leírás fogalmát. 
 Engem ez igazán elgondolkodtatott, és meg kell mondjam valami igazság van benne, De egy ilyen modulban nem feltétlenül a szereplők leírását találjuk, hanem nálam például egy képet és egy idézetet, ami őt jellemzi.
 Sokan készítenek emellett Fejezetek oldalt is, amelyben a blog összes eddig megjelent fejezetét belinkelik. Ez szerintem hasznos, ugyanis az olvasónak nem kell órákon keresztül keresgélni egy fejezetet, ennek létrehozását mindenképpen ajánlom. (Az már más tészta, hogy a modulsávban is lehet egy blogarchívumod.)
 Az utóbbi időben vált felkapott dologgá az is, hogy a blogról kapott kritikákat és díjakat is külön menüpontokba tüntetik fel. Én magam a kritikákba általában beleolvasok, de nem rágom végig magam az összesen. A Facebookon megkérdezettek 50-50%-ban mondták, hogy elolvassák a kritikákat, de körülbelül ennyien vannak azok is, akik nem.
 Néhány blogban pedig előfordul, hogy a trailer is egy külön menüpontban kap helyet, én azonban amellett voksolok, hogy a modulsávban legyen, számomra egyszerűbb.
 Most, hogy végre megvagyunk a menüvel, jöhet a következő modul, a fülszöveg. De miért is van szükség rá, hogy a fülszöveg ilyen előkelő helyet kapjon? Az olvasó ez alapján dönti el, hogy tetszik-e a történet, avagy sem. Egy jó fülszöveg megfogja az olvasót. (Azt, hogy mit is nevezünk jónak, egy későbbi cikkben fejtem ki.)
 Ha megfogadtad a tanácsomat, és a trailered nem a menüben helyezted el, akkor itt az alkalom, hogy beilleszd a modulsávodba, közvetlenül a fülszöveg alá. Ennek pedig megvan az oka. Ha logikusan nézzük, akkor az első dolog, amit meglátunk, az a képernyő tetején (és általában a fejlécen is feltűnő) cím. Ha ez megtetszett, lejjebb pillant, ahol már szembetűnik a fülszöveg. Ez is felkeltette az érdeklődést, nézzük tovább: és lám, ekkor meglátja a trailert, ami kicsit többet hozzáad az olvasó fejében kialakult képhez.
 Ezt követi az információk nevű modul, ami azért fontos, mert itt kell feltüntetni a design, fejléc, könyvborító, trailer készítőjét (ez főként akkor lényeges, ha nem saját, bár nekem javasolták, hogyha saját, azt is írjam oda), az író neve, ha van, akkor a béta. És természetesen a szerzői jogokat is ide szokták írin. Emellett lefirkanthatjuk még azt is, hogy hol és mikor játszódik a történet, na meg ha a történetünk +18/16-os, vagy trágár kifejezéseket tartalmaz, akkor itt figyelmeztethetjük az olvasót.
 Most pedig következzék a feliratkozók modul. Azt hiszem ezt nem kell megmagyaráznom, miért is kell, mert igen egyszerű: hogy az olvasók könnyen tudjanak követni. Mindenképpen érdemes felülre tenni, hogy az új olvasó hamar megtalálja ezt a modult, ne kelljen órákig keresgetnie.
 Hasznos dolog még a chat is. Ez akkor fontos, ha az olvasó vagy akárki más egy rövid üzenetet szeretne küldeni neked. Gyorsabb, egyszerűbb mintha kommentet írnánk. Chaten szokták jelezni többek között, ha megajándékoztak téged egy díjjal vagy ha cserét szeretnének kérni, na meg akkor is, ha elkészült a kritikád. Ugye mennyivel jobb, ha ezek az üzenetek nem a fejezeteid alá érkeznek?
 Megvagyunk a fontosabb modulokkal, most jöjjenek azok, amik jók ha vannak, de érdemes alul elhelyezni őket.
Könyborító
Az íróról némi információ/blogger profil
Statisztika
Blogarchívum (ha nincs fejezetek menüpontod akkor mindenképpen tegyél archívumot!)
Cserék

Remélem hasznos volt számotokra a cikk!
 Természetesen az itt leírtak nincsenek kőbe vésve, csupán az én
személyes tapasztalataimon alapul.
Köszönöm, hogy elolvastad!


2 megjegyzés:

  1. Szia :)
    Itt is szeretnèm nagyon szépen megköszönni a designet. :) Nagyon tetszik :) Azt szeretném viszont kérdezni, hogy a fejlécet le tudom menteni valahogy a gépemre? Az eddigi összes fejléc megvan, és ezt is szeretném - hiszen gyönyörű lett. Köszi előre is
    Lauren W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Nagyon szívesen, örülök, hogy sikerült megalkotnom a számodra megfelelőt :)
      Ezen a linken megjelenik a kép, innen le tudod tölteni: http://kepfeltoltes.hu/151003/978819885glimmer-tortenete_www.kepfeltoltes.hu_.png

      xx
      Nicolette

      Törlés