2015. október 29., csütörtök

Bejegyzés szövegének formázása | ~ Tippek

 Biztosan ti is gondolkodtatok azon, hogyan szerezhettek több olvasót. Ennek egyik fontos eleme az, hogy a bejegyzések áttekinthetőek, és olvashatóak legyenek. Ebben a cikkben megosztok veletek pár praktikát, hogyan is készíthettek tagolt, kellemes látványt nyújtó bejegyzéseket.

🎃Betűtípus, betűszín, háttér kiválasztása🎃~
Sablon -> Személyre szabás -> Speciális fül
 Ez inkább talán a designhoz tartozik, de én úgy érzem, mégis meg kell említenem, elvégre páran beleesnek abba a hibába, hogy rikító hátteret vagy betűszínt választanak, esetleg egy különlegesebb betűtípust. Kezdjük a színekkel. Én nem részesítem előnybe a sötét alapon világos betű kombinációt, mert első látásra lehet, hogy tetszetős, de hosszú olvasás után például az én szememet nagyon irritálja. Ennek fordítottját javaslom, világosabb alapon sötét betűk. Elvégre a könyveket sem véletlenül nyomtatják fehér papírra, fekete betűkkel. 
 Mint sokan mások, én is kedvelem a kézzel írott, gyönyörű betűtípusokat, mint például a Vivaldi, és az Edwardian Script, csak sajnos ezek alkalmazására nem ez a megfelelő hely. Címeknél, esetleg a szereplők modulban a neveknél még javít is az összhatáson, de egy bejegyzés állandó betűtípusának semmiképpen se állíts be. Helyette ajánlom az egyszerű, letisztult, talpas betűtípusokat, mint a Times New Roman.

~ 🎃Sorok igazítása🎃~
Bejegyzés szerkesztése -> a szöveg felett lévő sávban
 A blogger szövegszerkesztője négy féle lehetőséget kínál a sorok igazítására. Ez a balra/jobbra/középre igazítás, és a sorkizárt. Azt hiszem az előbbi hármat nem magyaráznám el, mert a nevéből ki lehet következtetni, inkább a sorkizártra térnék ki bővebben.
 Mit is jelent ez? Sorkizárt igazításban a sorok margótól margóig tartanak. Hosszabb szövegeknél érdemesebb ezt választani, ugyanis rendezettebbé, áttekinthetőbbé válik tőle a bejegyzés. Én a történeteim fejezeténél is, és a cikkemnél is ezt alkalmazom.
 A blogger szövegszerkesztője egyébként igen fejlett, ennek köszönhetően pedig a bekezdéseket külön-külön formázhatjuk.


~🎃Bekezdések🎃~
  Először is azzal kezdeném, hogy minden enter leütése után új bekezdés keletkezik. A blogger szövegszerkesztőjében arra nincs lehetőség, hogy behúzásokat állítsunk be, így az új bekezdéseket általában egy, a sor elejére tett szóközzel érzékeltetjük.
 Felmerülhet benned a kérdés, hogy mire is jók a bekezdések, és mikor használjuk őket. Használatának fő oka, hogy jól átláthatóvá, kellemesebbé teszik a bejegyzést. Most pedig térjünk rá arra, hogy mikor kell alkalmazni őket.
 Alsóban mindenki megtanulta, hogy a fogalmazásokat bevezetésre, tárgyalásra és befejezésre tagoljuk. Ez a helyzet cikk és fejezet írásnál is fenn áll.
 Mikor cikket írunk, egy bevetővel kezdjük. Miről is fog szólni, kinek ajánljuk, s a többi. Mint látjátok, én is alkalmaztam ezt. Miután megírtunk egy jó kis bevezetést, rátérhetünk a tárgyalásra. Az alsóban megtanultaktól függetlenül, a tárgyalást is több bekezdésre tagolhatjuk. Akkor szokás újat kezdeni, hogyha egy másik, az előzőhöz nem annyira kapcsolódó dologról szeretnénk beszélni. Egy történet írásakor például az egyik bekezdésben egy cselekményről írunk, a következőben pedig rátérünk a tájleírásra.
 Legvégül következik egy befejezés, melyben egy-két mondatban leírjuk a véleményünket az adott témában, adunk egy két tanácsot, etc.

 Remélem hasznos volt számodra ez a bejegyzés, és ezen javaslatok megfogadásával szebbé, rendezettebbé tudod majd változtatni a blogod! Ha gondolod, nyomj egy pipát vagy esetleg írj egy kommentet :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése