2015. szeptember 5., szombat

Kritika # 10. - Behind the scenes

Halihó!
Jelentem, hogy bőszen nekiláttam mind a kritikarendelések, mind az egyéb rendelések teljesítésének is. Próbálok minél hamarabb elkészülni a kért kritikákkal, higgyétek el, gőzerővel dolgozom. Hogy ezt lássátok is, hoztam egy elkészült kritikát.

Blog: (x)
Író: E. Leila



A történet:
Cím: Nekem valamiért annak a tipikus „sablon” címnek tűnt, azonban ahogy olvastam a történetet egész jól értelmet nyert. Azonban én azt, hogy Louis fanfictiont, átjavítanám úgy, hogy One Direction fanfiction, elvégre az összes tag szerepel benne.
2/1,5.

Prológus: Túl sok a kép és kevés a szöveg. Szerintem a kezes kép egyáltalán nem kell. Továbbá Louis egyik mondatát nem értem: „Nem tudom mi válthatta ki ezt a fajta viselkedést belőlem.” Ha ő nem érti, akkor ki? Szerintem ennek így nem sok értelme van. Mindenki meg tudja indokolni, hogy miért iszik, dohányzik, stb. Valakinek komoly oka van, például nem tud elviselni egy nagy traumát és csak ezt látja megoldásnak, de van olyan is aki úgy indokolja, hogy „csak mert jól esik”. Tehát valami ok mindig van. Egyébként egész jó kis prológus lett, itt már voltak nyitott kérdések. 

5/3,5.


Történetvezetés: A fejezeteid eléggé rövidek, viszont ez kivételesen nem baj, mert legalább nem vontatottak. Először zavart a kis terjedelem, de ahogy olvastam, rájöttem, hogy ez így pont jó. Úgy konkrétan világmegváltó esemény nem történik egy-egy fejezetben, viszont mégis kereknek érzem az egészet. Az alap sztorid igazán különleges, egész egyedi 1D fanfic. Ez pedig nagy kreativitásra vall, ugyanis elég ritka az egyedi fanfiction, szóval gratulálok!
A fogalmazásod is szép, viszont az nem tetszik, hogy indokolatlanul váltogatod a jelen és múlt időt. Jómagam is jelen időben írok és így tisztában vagyok vele, hogy valamikor múlt időre kell váltani, például mikor egy múltbéli eseményre emlékezünk vissza, azonban nálad erről legtöbbször nincs szó. Erre figyelj oda, mert eléggé zavaró tényező.

10/7.

Karakterek: Mindenki olyan rejtélyes és ez nagyon bejön! Lassan ismerjük meg őket, ami számomra nagyon pozitív hatást gyakorol. Épp ezért azonban még nincs annyira kiforrott személyességük, de mégis élvezhető a történet, értem, hogy ki miért gondol bizonyos dolgokat.
5/5.

Helyesírás: Elég sok vesszőhibát találtam, vagy olyat, hogy vessző helyett pont kellene, esetleg fordítva. A legnagyobb hiba viszont az, hogy szinte mindig -ba/-be toldalékot használsz a -ban/-ben helyett. Mi ezt valahogy úgy tanultuk meg, hogy „bemegy az épületBE”, „ott van az épületBEN”. A -ba/-be toldalékot akkor használjuk, ha valaki valahová megy, tehát úticélnál, a -ban/-ben toldalékot pedig akkor, mikor már valaki ott van. Benne van például a ládáBAN, házBAN, dobozBAN, állatkertBEN.
A párbeszédekben is néha pontot teszel oda, ahova nem kellene. Ha valaki valahogyan csinál valamit, akkor nem kell pont, például: - Nem fogsz megtörni - mondta Juliette.

Viszont az ilyen típusú mondatoknál - Nem fogsz megtörni. - Juliette ahogy kiejti szavait gúnyosan elvigyorodik.
kell a mondatvégi írásjel.

10/7.
Össz: 32/24.

A kinézet:
Fejléc: A lány nem valami szépen van kivágva, nagy ecsettel, jobban el kellett volna halványítani. Louis körül pedig mintha valami aura lenne, az sem a legjobb. A háttér szép, nem túl zsúfolt, viszont a jobb alsó sarok eléggé üresnek tűnik, oda kellett volna tenni valamit. A szöveg betűtípusa sem a legjobb, főleg, hogy két különleges lett párosítva. Emellett az egész fejléc zöldes árnyalatú, szerintem valamilyen formában barnát is kellett volna tenni rá.

5/3.


Modulok: Hiányolom a fülszöveget. Trailer az van, de kellene egy fülszöveget is írni, mert az olvasó azt keresi meg először és ha az megtetszik neki, akkor megy tovább a trailerre.
 A sorrend sem a legjobb. A „Szerezz te is örömet!” modult én mindenképpen lejjebb tettem volna, ugyanis egy új olvasó nem ezt szeretné először látni. A „Figyelem” modul igazából fölösleges, az információk modulba be lehetett volna írni ezt a figyelmezetést, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, szerintem az infók fölé tedd! Tehát cseréld meg a sorrendet valahogy így:
Menü
A történet röviden
Figyelem
Információk
Olvasók
Chat
Társblog
Múlt
Cserék
Profil
Kampányok
Versenyek

2/0.

Háttér, betűk: Még ez a sötétebb zöld annyira nem is zavaró, úgy, hogy normális méretű, fehér betűket kell olvasni, azonban én a külső háttér és a bejegyzés hátterének színét megcserélném. 

2/3.


Trailer: Nekem sajnos nem tetszik. Az a legnagyobb bajom vele, hogy csak jpg formátumú képek váltakozásából áll az egész, és azok is túl hosszú ideig látszanak. A szöveg sem valami érdekes, de a legnagyobb hiba az, hogy úgy érzem már el is olvastam a történetet, mert az egészet láttam a trailerben. Nincs bennem semmi kérdés, érdeklődés, hogy vajon mi is lesz, mert olyan érzésem van, hogy már tudom az egészet. Szerintem mindenképpen érdemes lenne rendelned egyet.

10/5.
Össz: 19/11.

Remélem nem bántottalak meg és hasznos volt számodra a kritika!

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon szépen köszönöm a kritikát! Igyekszem megfogadni a tanácsaidat és minél hamarabb kijavítom a hibáimat! :)
    Köszönöm!
    Leila

    VálaszTörlés