2015. július 14., kedd

Kritika #3 - Boldogan, amíg...





 blog: (x)

 
A történet:
Cím: Még a történet olvasása előtt is felkeltette a figyelmemet, tetszik. Utal a történetre, ami szerintem piros pontot érdemel.
2/2.
Prológus: A helyesírásban nem találtam kifogásolni valót, ám egy valami szúrta a szemem. A rengeteg ’…’ (Pl: „várlak, oké? Tuti”, „Nagyon szeretem őt, jó barátnő, csak hát ő ezt nem érthette. ***  fájt ennyire semmisemmi hasonlót nem ismer). Tetszett az elején található dőlt betűs rész. Megadta a történet hangulatát és egyben megismerkedhettünk kicsit a főszereplőnkkel. Szerintem ezt a részt kéne fülszövegként használni. Az is tetszik, hogy a főszereplő legjobb barátnőjét is bemutattad nekünk.
5/5.
Történetvezetés: A történetet végig olvasva el kell mondanom, hogy a cselekmény csigalassúsággal halad. Értem, hogy meg kell állni egy picit ismertetni az előzményeket, az érzéseket, de ebből túl sok volt. Az eddigi hét fejezetben nem történt szinte semmi. Kicsit gyorsíthatnál a tempón. Nekem egyébként tetszett, hogy csak a hetedik fejezetben derült ki, hogy miért is tört össze Liza szíve. Az alapötleted nem túl egyedi, de te mégis egyedien közelítetted meg. Egyébként kifejezetten tetszenek a fejezetek elején lévő részletek Liza naplójából. Remekül kiegészítik a történetet.
10/7.
Karakterek: Egyenlőre Lizán kívül még egy karaktert sem fejtettél ki. Gina, főszereplőnk állítólagos legjobb barátnője csak párszor tűnt fel és az alapján nem túl életszerű. Ki ne akadna fent azon, hogy a legjobb barátja titkolózik előtte? Robi pedig… ő egy érdekes karakternek ígérkezik, de még őt sem igazán ismertük meg. Norbi, azaz Ő. Hát eddig ő is egy semmilyen karakter. Pontosabban a „fő gonosz”. Elég nehéz a karakterekkel bánni, ugyan is még a negatív szereplőnek is vannak jó tulajdonságai. Ezt sokan elfelejtik. Liza egy depresszió határán lévő társadalmilag esetlen lány. Vele kapcsolatban érzem leginkább azt, hogy ismerem. (Ez valószínű azért van, mert az ő szemszögéből látjuk az eseményeket). Néha nem egészen értem, hogy egyes dolgokból hogyan következtet egyes tettek megtételének szükségére, de összességében ez nem annyira nagy hiba. Javaslom, hogy bővebben írd le a gondolatmenetét. Még valamit meg kell említenem: Liza és Robi kapcsolatát. Azt hiszem köztük alakul valami romantikus helyzet. Én úgy vettem ki a sorokból, hogy Liza nem is Norbiba szerelmes, hanem Robiba. (Lehet, hogy csak én látom így, mert tapasztalt vagyok a témában). Kíváncsi vagyok mi sül ki ebből!
5/3.
Helyesírás: Hát, az elején voltak hibák. Az első fejezetben találtam két mondatot, amiben rossz a szavak sorrendje. Ezt külön kiemelném.
Ne hagyd, hogy győzzön feletted ilyen könnyen” helyett Ne hagyd, hogy ilyen könnyen győzzön feletted.
„- Robival egyszer-kétszer én is találkoztam.” 
helyett Egyszer-kétszer én is találkoztam Robival.
Figyelj oda a mondatban lévő szavak sorrendjére! Továbbá még egy nagy problémát találtam. Felszólító módban a mondat végi írásjel nem pont, hanem felkiáltójel! Erre nagyon figyelj, mert ilyenből sok hibát találtam! Örömmel láttam, hogy az elején lévő rengeteg ’…’ csak az első pár fejezetben volt, már a negyedikre teljesen elmaradt. Örömmel vettem észre, hogy a későbbi részekben egyre kevesebb hibát ejtettél, amik esetleg voltak, valószínűleg elírás.
10/7. - Az elején súlyosabb hibákat ejtettél.
Fülszöveg: Nem a legjobb. Nekem nem igazán keltette fel  az érdeklődésem. A ”Végül ebben az önbizalom újjáépítésben olyasvalaki kap nagy szerepet, akire senki sem gondolt.” mondat eléggé sablon. Az ilyen mondatokat hanyagold. Ugyan is teljesen egyértelmű ez a felállás. Az elején lévő kis idézet sem igazán illik ide. Ha feltétlenül szeretnéd, hogy benne legyen, akkor legyen csak ez. Én egyébként fülszövegnek a prológus elején található dőlt betűs részt választanám. Sokkalta jobb.
5/2. 

Össz: 37/24.

A kinézet:
Fejléc: Szép, bár én jobban összemostam volna a rajta lévő képeket és pár textúrát hozzáadtam volna a háttérhez. A karakter kivágása sem a legjobb, olyan mintha valami aura lenne körülötte és a karjai is halványak. A középen lévő háromszög ferde, így az egész csálénak tűnik. A cím betűtípusa tetszik, de én nem oldalra, hanem egy-két centivel a karakter alá tettem volna.
5/3.
Modulok: Elég kevés van és sorrend sem a legjobb. A „Tartalom” modult én mindenképpen a „Rendszeres olvasók” modul alá tenném, elvégre először mindenki a történetet olvassa el, aztán iratkozik fel. Egy „Információk” és egy „Chat” modult nagyon ajánlok.
2/1.
Háttér, betűszín: Nekem tetszik a szürke háttér és a fehér betűtípus. Nem okoz látási problémákat, tehát megfelelő. Kicsit komorrá teszi a blogot, de feltéve, hogy maga történet is szomorkásabb hangulatú ez csak egy plusz pont. Egy dologgal van problémám. A link színével. Valahogy ez a sárga egyáltalán nem illik a bloghoz. Se a fejlécen, se sehol máshol nem találtam sárgát és ezért eléggé elüt.
2/2.

Össz: 9/6.

Megjegyzés: Én javaslom, hogy rendelj egy teljes design átalakítást, mert a kinézet nem a legszebb. (Ha gondolod, akár tőlünk is).

A hibák ellenére meg kell mondjam, igazán tehetséges író vagy! Gyakorolj sokat, fogadd meg a kritikusok tanácsait és igazán jó író válhat belőled! 

Sok sikert,  

1 megjegyzés:

  1. Szívesen.
    Érdekes a történet, sok lehetőség rejlik benne, kíváncsi vagyok mi lesz a vége! :)

    VálaszTörlés