2015. július 19., vasárnap

Kritika #6 - The Originals - A nemes csábító

Sziasztok!
Ez alkalommal egy kritikával készültem a The Originals - A nemes csábító című blogról. Nagy öröm volt olvasni, ugyanis két kedvenc sorozatomra épül. The Originals és Vámpírnaplók fanfiction.

blog: (x)


A történet:
Cím: Találó, illik a történethez, feltünteti, hogy ez egy fanfiction. Pont jó.
2/2.
Prológus: Elsőre végigolvasva azt gondoltam, hogy elég szájbarágósra sikeredett, aztán mikor visszagörgettem az elejére rájöttem, hogy ez egy mese a kis Hopenak. Így máris növekedett a pontok száma. Egy-két helyen találtam szóismétlést és egy helyen vesszőhibát, de ezek nem egy eget rengető problémák. Egész jól sikerült elmesélni kedvenc ősi vámpírjaink életét azoknak, akik nem látták a sorozatokat (én magam láttam őket és kedvenceim, szóval örülök, hogy valaki ír egy fanficet róla). Az utolsó két mondat igazán felkeltette az érdeklődésem. Titokzatos és sejtelmes.
5/4.
Történetvezetés: Lendületes, jó tempóban halad. Bár még csak a hetedik fejezetben kezdtek beindulni az események, eddig nagyon tetszik a blog. Könnyeden fogalmazol, tetszik az írásmódod. A párbeszédek mennyisége is megfelelő. Az első pár fejezetben egy-két helyen hiányoltam a kötőszavakat, ugyanis sok volt a tőmondat. Ettől függetlenül élvezhető a történet és a vége felé már nem is volt.
10/10.
Karakterek: Rose személyisége igen érdekes, ám megnyerő. Teljes mértékben megértem őt. Elijah pedig rejtélyes, érdekes. A karaktereidet nagyon szépen kidolgoztak, azonban Damonről szívesen olvasnék még többet, ő az egyetlen olyan karakter, aki még nem tudott teljesen kibontakozni.
5/5.
Helyesírás: Néhol láttam egy-két elírást, magával a helyesírással nincsen gond. Egy nagyobb hiba van, mégpedig az, hogy a felszólító mondatok végén nem felkiáltójelet, hanem pontot teszel. Ez nagy hiba. Mint látom van bétád, erre hívd majd fel a figyelmét. Ettől függetlenül jó volt látni, hogy nincs teli helyesírási hibával.
10/9.
Fülszöveg: Szépen megfogalmazott, érdekes. Kicsit rejtélyes is, ami ad a blognak egy alapvető hangvételt. Igazán figyelemfelkeltő! Kicsit hosszú, de ez nem probléma.
5/5.
Össz: 37/35.

A kinézet:
Fejléc: Igényes munka. A karakterek kivágása szép, az összemosás jó. A színvilág illik a háttérhez. A cím betűtípusa nagyon tetszik, egyszerű, de nagyszerű. Én a vörös helyett, mondjuk a háttér színét használtam volna, vagy máshol is egy kis pirosat (mondjuk a linkeknél) és úgy jobb lenne, de nem rontja le az összhatást.
5/5.
Könyvborító: Nekem túlságosan egyszerű. Semmi textúra, effekt vagy hasonló. Még az író neve is hiányzik róla. Nekem két egymásra tett képnek látszik, amire ráírták, hogy The Originals.
5/1.
Modulok: Én a statiszitikát inkább alulra tettem volna, elvégre az olvasót nem igazán érdekli az oldalon lévő kattintások száma. Ezenkívül a sorrend jó és megvannak a fontos modulok. Én a nagyobb gondokat a menüben láttam. Az „Üdvözlet” menüpontot inkább a modulsávba tenném egy szöveg modulba. A „Történet” menüpontot átírnám „Főoldal”ra, mert vagy tíz percig kerestem a Főoldalt, mire rájöttem, hogy a történet az.
2/1.
Háttér, betűszín: Jó. Sok olvasás után sem érzem úgy, hogy kiég a szemem. Illik a fejléchez, a történet hangulatához, tetszik.
2/2.
Össz: 14/9.

 Remélem hasznos volt a kritika és várom a következő részt!

Ölel,

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a kritikát. Nagyon örülök annak is, hogy te is imádod az Ősieket. Nekem az Elijah a kedvencem és próbálom úgy visszaadni őket, amilyenek. Hálás vagyok a szép szavakért és ismételten megfogadom őket! :) Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen:) Nekem is Elijah, de imádom Klaust is és Kolt is. Elijaht eddig ügyesen írtad le:)

      Törlés