2015. július 9., csütörtök

Kritika #2 - Survivor States



 Sziasztok!

Sajnos csak kezdetleges kritikával tudok szolgálni, ugyan is csak két fejezet és egy fülszöveg van a blogon, de megteszek mindent, ami tőlem telik.

 blog: (x)


A történet:

Cím: Érdekes, bár szerintem nem igazán ez a megfelelő. Én inkább Jackylnre összpontosítottam volna. (Bár lehet, hogy a történet inkább magáról az államról és nem a lányról szól, de nekem egyenlőre az ellenkezője jött le).
2/1.

Történetvezetés: Az alapötlet nagyon egyedi, hasonlóval még nem találkoztam. A leírások jók, Jacklyn érzéseit remekül leírtad. A fogalmazásod gördülékeny, érthető. Az írásmódod szimpatikus. Tetszik az E/3, múlt idő.
Egyetlen problémám volt a második fejezetben. Mikor Jacklyn és Elias a lépcsőnél beszélgettek és a nagybácsi simán közölte, hogy az oltással chipet juttatnak az emberek szervezetébe. Ezen belül is Jacklyn reakciója a probléma. Teljesen nyugodtan kezeli, hogy chip van benne, a családjában, mindenkiben. Én némi meglepettséget vagy felháborodást beleszőttem volna, mert ez így nem túl reális.
10/8.

Karakterek: Nem igazán bontakoztak még ki. A Szereplők menüpontban megtalálható karakterek közül Jacklyn az egyetlen megtalálható szereplő a történetben. Illetve az elnökről és az alelnökökről is említést tesznek, de őket sem ismerhettük még meg. Nyilván a történet előrehaladtával ez változni fog, de én egyenlőre nem tudok róluk véleményt alkotni. Jacklyn viszont szépen kidolgozott.
5/4.

Helyesírás: A mondatalkotásod jó, helyesírási hibából elvétve találtam párat, amit most kiemelnék.
„odaadjam e” helyett odaadjam-e

„hogy nem hallja vendége a hangjában a félelmet” helyett hogy vendége nem hallja a hangjában lévő félelmet. (ez nem igazán helyesírási hiba, hanem inkább mondatalkotási, de jobb ötlet híján, gondoltam ide teszem be. Az általad alkotott mondatrészben az érződik, mintha Elias bácsi félne, de szerintem inkább Jacklyn, de ha tévedtem elnézést).
„nagybátya” helyett nagybátyja (a szövegkörnyezet miatt szükséges a birtokos jelző, ami a „ly” betű után kerül. Ugyan így van az „anya” szónál is.)
„varázsolt az arcára” helyett varázsolt arcára (Nem minden esetben kell a névelő. Néha könnyedebb lesz, ha elhagyod. Ez nem hiba, csak egy tanács.)
„arcára és megigazította hófehér ruháját és belépett a nappaliba.” helyett arcára és megigazította hófehér ruháját, majd belépett a nappaliba (Használj más kötőszavakat az „és” helyett. Pl: majd, miután, mielőtt, azonban, mert, ha, stb.)
Meg helyett Még (Még emlékezett arra a pillanatra…)
pfujolni helyett fújjolni (Ezt látva/olvasva körmeimmel a falat véstem. Magyarul írt blogon ilyet olvasni… Borzasztó. Figyelj arra, hogy ne angolul használd azokat a szavakat, amiknek van magyar megfelelője.)
„elképedt, ahogy” helyett elképedt azon, ahogy
„ost” helyett most (ez valószínűleg elírás)
10/7. - azért mert mondatalkotási hiba is volt.
Fülszöveg: Nagyon jó! Tetszik, hogy felvázoltad az alaphelyzetet és Jacklyn is helyett kapott benne! Jól megfogalmazott, figyelem felkeltő.
5/5.
 
Össz: 32/25.


A kinézet:

Fejléc: Tetszetős. A karakter szépen ki van vágva és a háttér is össze van mosva. Ezek a geometriai formák nagyon tetszenek, egyfajta keretet adnak a fejlécnek. Én tettem volna a helyedben pár brush-t, de így is szép.
5/4.

Könyvborító: Szerintem túlságosan is egyszerű. A lány mögé a háttérbe lehetett volna valamilyen textúrát tenni, mert ez számomra unalmas. A cím betűtípusa sem tetszik. Ez szintén unalmas. Lehet, hogy az egész nem tűnne unalmasnak, ha a címhez egy érdekesebb betűtípust választanál, jobb lenne. Én a helyedben az író nevét is ráírnám.
5/2.

Modulok: Megfelelő a sorrend. Jó, hogy a fülszöveget felülre tetted, így az olvasónak nem kell órákig keresgetnie. Ami szúrja a szemem, az az, hogy kiemelővel ki van húzva. Számomra zavaró. Tetszik, hogy az oldalak között az egyik menüpontban írtál a Somasról. Enélkül nehéz lett volna elképzelni.
2/1.

Háttér, betűszín: Az egészhez illik ez a szürke háttér és a vörös betűszín. Nem érzem azt, hogy kiég a szemem és ha máshova nézek, nem látok színes foltokat. Ez határozottan jó!
2/2.

Trailer: A zene pörgőssége passzol a történet hangulatához, tetszik. A jelenetek is jók, nekem a szöveggel van problémám. Eléggé zavaró, hogy két felé megy/jön. Nehezen olvasható.
10/9.

Össz: 24/18.

 Örülök, hogy elolvastam a blogot! Rengeteg lehetőség van a történetedben és ha megfogadod a kritikusok tanácsait egy nagyszerű blog lehet! Sok sikert a további íráshoz!

2 megjegyzés: