2015. december 1., kedd

Olvasás a XXI. században, avagy a fiatalok olvasási szokásai


   
                                     Sziasztok!
Ma egy ilyen cikk féleséget kellett készítenem holnapra suliban, és mivel nem vagyunk túl aktívak, gondoltam megosztom veletek is! 




  A mindennapi tapasztalat és egy pár kutatás is bizonyítja, hogy egyre kevesebb alkalommal veszünk kezünkbe könyvet, helyette az internet és a filmvilág került előtérbe.  
     Az olvasás megmozgatja az ember agytekervényeit, fejleszti a szókincset, bepillantást enged más kúltúrákba, bemutatja a világ különböző helyeit, javítja az emlékezetet és még sorolhatnám a további előnyeit, de most nem teljesen ez a lényeg.
     Sajnos a fiatalok nagy részét teljesen hidegen hagyja az olvasás, mint kikapcsolódási lehetőség. Egyre több helyen lehet hallani, hogy a gyerekek nem olvasnak, csak a számítógép világában érzik jól magukat. Ezt alátámasztja egy angol felmérés, mely szerint ötből egy fiatal sem kapott sohe még ajándékba könyvet, de akad olyan is, aki még egyszer sem járt könyvtárban illetve könyvesboltban. Személy szerint én imádok könyvtárakba járni, és általában, ha egy délutánra eltervezem programként, ott ragadok órákra.
     A mai fiatalok, akik szeretnek olvasni, általában modern könyveket vesznek kezükbe (ezek közé sorolnám magamat is), viszont még mindig akadnak olyanok is, akik a régi könyveket is kedvelik. Ezek a könyvek általában nem nagyon kötnek le minket, tiniket. A mostani könyveknél jobban bele tudjuk élni magunkat a főszereplők szemszögébe, főleg, ha E/1-ben szólal meg a főhős.
     Jelenleg az egyik leghíresebb magyar ifjúsági írónő Leiner Laura, akinek könyvei nagyon elterjedtek a magyar tinik köreiben. Lassan már mondhatjuk, hogy minden második lány (illetva már találkoztam fiú olvasókkal is) olvasta műveit, legalábbis hallott már róluk. Híresebb művei a Szent Johanna Gimi 8+1 részes könyvsorozata, az egyrészes újévi regény, az Akkor szakítsunk!, a nyári fesztiválozós szintén egyrészes Bábel és a még befejezetlen Bexi sorozat.
     Külön megemlítenék még egy írót, kedvencemet, John Green-t, aki egy amerikai bestseller író. Neki fő erénye a stílusa. Könyveinek mindig van valami mélyebb mondanivalója. Híresebb művei a Csillagainkban a hiba, mely egyben a legambiciózusabb, legszomorúbb és egyben legkíméletlenebb regénye, Alaska nyomában, mely az egyik kedvencem, a kalandokkal dús Papírvárosok, valamint a Katharine nyomában.
     Kiemelném még pár további kedvenc könyvemet, Simone Elkeles Tökéletes kémia sorozatát, Kody Keplinger The DUFF című kömyvét, James Dashner Az útvesztő sorozatát, valamint Becca Fitzpatrick Csitt, csitt sorozatát.
     Számomra az olvasás kikapcsolódást, élményt, tapasztalatszerzést és kilépést jelent ebből a rohanó világból. Sajnálom, hogy sokan nem tudják ezeket átélni, átérezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése